V envirorezorte bolo treba hasiť veľa otvorených vecí, tvrdí P. Žiga

29.12.2012 Bratislava

Bratislava 29. decembra (TASR) - Uplynulý rok hodnotí minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) z pohľadu rezortu ako hasičský a údržbársky. "Našli sme veľa otvorených vecí, ktoré bolo treba hasiť. Spomeniem len Operačný program Životné prostredie, ktorý chcel Brusel suspendovať," poukázal v rozhovore pre TASR s tým, že jedna z prvých zásadných vecí preto bola presvedčiť Európsku komisiu, že program plní svoj zmysel a ciele. Peniaze z operačného programu sa na projekty uvoľnili opäť v lete, čo považuje za najväčší tohtoročný úspech.

"Možno aj v strategických veciach sme chceli byť ďalej, ale tá operatíva bola namáhavejšia a komplikovanejšia, ako som očakával," pripustil Žiga. Napriek tomu však je s výsledkom tohtoročnej práce rezortu spokojný, keďže ako hovorí, o nejakom markantnom nedostatku nevie. "Som rád, že sa podarilo zastabilizovať rezort," doplnil minister s tým, že na ňom aj po výmene vládneho kabinetu ostali pracovať tí istí odborníci.

Do budúcna sa chce minister Žiga zamerať aj na tvorbu koncepčných materiálov, keďže podľa svojich slov zistil, že Slovensku v oblasti zelenej politiky chýbajú, mnohé sú staré niekoľko rokov. Jedným z príkladov je aj Stratégia environmentálnej politiky, ktorá platí od roku 1993. Upozornil, že tieto strategické materiály tak už nemôžu reflektovať súčasnú dobu.
 

Vyberte región